6 червня була зруйнована гребля Каховської ГЕС у Херсонській області. За даними компанії “Укргідроенерго”, було зсередини підірвано машинну залу й відновити ГЕС неможливо.

Поки росіяни звинувачують українську сторону у підриві греблі, Україна заявила, що є незаперечні докази, що дамбу було підірвано саме росіянами, а замінували вони її зсередини ще рік тому.

Видання NYT опублікувало коментар експерта з вибухових речовин (Університет Іллінойсу) Ніка Глумака, який упевнений, що вибух на греблі пролунав зсередини. Ще один експерт з Університету Мериленду, професор інженерії Грегорі Бехер пояснив, що дамба першочергово зруйнувалася посередині, тож цього не міг спричинити сильний потік води, або потрапляння в неї снаряду.

Тим часом Інститут вивчення війни (ISW) зазначає, що заяви росіян щодо причетності українських військ до цього екоциду безпідставні. Незалежні експерти вважають, що роспропаганда поширює “безглузді” заяви.

Їхньою метою в ISW вважають, що “російські офіційні особи дедалі частіше намагаються схарактеризувати українські наступальні зусилля як провал”, тому й вирішили використати такі звинувачення, “щоб посилити ці інформаційні зусилля”.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦