Після підриву окупантами Каховської ГЕС українці вимагаються, щоб росія отримала справедливе покарання за черговий прояв тероризму та екоциду.

Світ же ж відреагував двояко, а глава МЗС України Дмитро Кулеба звернувся до західних ЗМІ, щоб ті не підігрували російській пропаганді. Оскільки кілька відомих видань після теракту на дамбі гідроелектростанції написали, що Київ та Москва звинувачують у цьому одне одного. Тобто факти і пропаганду поставили на один щабель.

Заяву голови європейської дипломатії Жозепа Борреля та єврокомісара з гумдопомоги Янеза Ленарчича майже дослівно повторив канцлер ФРН Олаф Шольц. За їхніми словами, це черговий злочин російських солдатів в Україні. Вони руйнують цивільну інфраструктуру та забирають життя українців. Проте це є яскравим проявом путінської війни.

Генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич вважає такі дії росіян нерозсудливими та злочинними. Не менш шокованим виявився президент Євроради Шарль Мішель.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг прямо засудив підрив дамби ГЕС росіянами, а Франція та Велика Британія просто засудила такі дії, але не назвала винуватцями саме росіян.

Крім цього, обвинувачень росії уник і генсек ООН. Події на Каховській ГЕС він назвав трагічними та тими, що спричинили серйозну екологічну та економічну проблему на Херсонщині. Утім, в ООН нібито не мають доступу до незалежної інформації про обставини знищення дамби.

Reuters та Associated Press пишуть про те, що невідомо, хто винен у підриві дамби. Ці тексти поширюють інші впливові та поважні ЗМІ.

Підрив дамби – це дія держави терористки. Український представник в міжнародному суді ООН додав останній військовий злочин Росії до переліку інших на слуханні справи Росії. Рішення цього суду є обов’язковими для визнання всім світом. Дамби та греблі внесені до переліку об’єктів, що знаходяться під захистом Женевських конвенцій – це об’єкти, які неприпустимо руйнувати під час війни. Фактично цей військовий злочин можна прирівняти до використання зброї масового ураження.

“Росія – держава-терористка” – із такими гаслами відразу в кількох європейських країнах українці вийшли на протести через підрив Каховської ГЕС.

Десятки українців у Брюсселі вимагали від Євросоюзу оголосити Росію державою-спонсоркою тероризму, щоби посилити її ізоляцію та відкрити можливості для нових санкцій. Єврочиновникам біля їхніх офісів нагадували: Росія скоїла на Херсонщині екоцид, наслідки якого дадуть знати про себе далеко за межами області, а отже закликали до санкцій проти російських атомної й ракетної галузей, та бану російських алмазів.

Слово “терористи” скандували і у Варшаві біля російського посольства. Кількасот українців, білорусів і поляків протестували проти підриву Каховської ГЕС. Мітингарі взяли із собою пляшки з водою, як сумний символ екологічної й техногенної катастрофи, спровокованої Росією і сліз, які українці ллють уже понад рік. Протестувальники вкотре закликали світ зупинити агресора, бо його дії не лише вбивають українців, а й загрожують усьому світу.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦