Росіяни здійснили черговий незаконний акт тероризму, підірвавши дамбу в Новій Каховці. Через це вода захопила окремі райони Херсонської області.

Утім, це не всі наслідки вибуху на Каховській ГЕС. Оскільки експерти попереджають про серйозні екологічні, економічні та техногенні наслідки. Такий воєнний злочин російських окупантів можна прирівняти до підриву атомної бомби чи АЕС.

За словами голови Ради з урбаністики Києва Віталія Селика, у найгіршому випадку найбільше затопить лівий берег річки, якщо буде зруйновано всі шлюзи шириною 200 м. Окупаційні влада Нової Каховки заявила про знищення 11 з 28 прольотів греблі, а це близько 177 м.

Існує небезпека, що хвиля висотою 4-5 м вдарить по Антонівському мосту після 19 годин. Після цього зросте рівень води в річці Інгулець, а через 4-5 днів – рівень води зросте по річці Буг, що тече до Миколаєва. Повністю затопить села та міста по обидва боки Дніпра, а це може призвести до жертв серед населення і тварин.

За словами експерта, через 50 годин після прориву дамби майже повністю затопить Кінбурнську косу.

Руйнування ГЕС – це зброя масового знищення. Відповідно до Женевської конвенції, це є воєнний злочин.

Інші наслідки підриву дамби на Каховській ГЕС

1. Запорізька атомна електростанція. Підрив дамби може спричинити зупинку подачі охолоджувальної води на ЗАЕС, яка є найбільшою в Європі.

2. Північно-Кримський канал. До тимчасово окупованого Криму припиниться постачання прісної води.

3. Меліорація Таврії та Каховський канал. Через прорив дамби перестане працювати система для зрошення полів на Херсонщині, Дніпропетровщині та Запоріжжі, особливо на окупованих українських землях. Міста та села, які отримують питну водну з Каховського каналу, цього не зможуть робити.

4. Заводи. Коли води буде недостатньо, то це спровокує зупинку роботи заводів металургійної промисловості в Нікополі, Марганці чи Покрові.

5. Екологічна галузь. Це спричинить мор риби, заболочення осушених земель та зміна клімату.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦