Якщо ви є власником кішки, то, певно, знайомі із проблемою, коли тварина точить кігті об меблі. Якщо ви хочете відучити хатнього улюбленця псувати кімнатне начиння, спробуйте для початку придбати спеціальні для шкрябання предмети, такі як кігтешкрябалки або спеціальні дошки для шкрябання. Розмістіть їх у тих місцях, де кішка найчастіше займається точінням кігтиків.

Коли кішка почне дряпати саме те, що треба, всіляко хваліть її та заохочуйте робити так і надалі. Можна навіть давати коту смаколики. якщо він поточив кігті там, де треба.

Щоб кішка не дряпала меблі, можна використовувати репеленти – це можуть бути спреї з ароматами цитрусових або спеціальні засоби, які відлякуватимуть кота від меблів.
Уникайте покарань – це може викликати стрес або негативну поведінку.

Фахівці, які досліджують поведінку тварин, радять відучувати тварину дряпати меблі поступово. Наприклад, можна зробити так, аби кицька не мала доступу до меблів, наприклад, за допомогою дверцят або бар’єрів, що обмежують доступ до певних кімнат.

Розташуйте меблі таким чином, щоб їх не було привабливою зоною для шкрябання. Наприклад, розмістіть розташовані біля них шкрябалки або шорсткі поверхні, які кішки зазвичай не шкрябають.

Важливо відзначити, що коти мають природну потребу шкрябати і точити кігті. Намагайтесь забезпечити їм альтернативи, які задовольнять цю потребу, та заохочуйте позитивну поведінку.

Є ще один трюк, завдяки якому можна “відлякати” котів від меблів. Це алюмінієва фольга, яку часто використовують на кухні. Котів лякає звук шарудіння фольги, тому вони уникатимуть торкатися її. Можна накрити ті меблі, які часто піддаються “нападу” кігтів вашого улюбленця. З часом кіт звикне, що саме ці меблі чіпати йому неприємно.

А якщо кицька часто будить вас, залазячи на узголів’я ліжка, покладіть фольгу під подушку. Коли ви рухатиметеся серед ночі, фольга шарудітиме й відлякуватиме котів.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦