Експерти перевірили якість дизельного пального, що продається на українських заправках, і результати виявилися несподіваними. Згідно з дослідженням Інституту споживчих експертиз https://expertise.in.ua/index.html, понад 30% дизелю – це підробка.

Під час проведення досліджень зразків дизельного пального з 20 мереж було виявлено, що деякі АЗС використовують дешеві замінники. Експерти перевірили такі показники, як температура спалаху в закритому тиглі, вміст сірки, густина – тобто основні показники, що мали б відповідати вимогам державного стандарту. Але в результаті аналізи показали, що у деяких зразках приставка “євро” до визначення дизельного пального приписувалася за так.

Після цього дослідження експерти розподілили різні АЗС за трьома визначеннями: зелена зона, синя, червона. До зеленої зони потрапили ті продавці пального, що дотримувалися стандартів й не обдурювали споживачів. У синій зоні довелося опинитися АЗС, пальне яких ледь дотягувало до граничних показників. До червоної зони потрапили автозаправки, які геть не переймалися нормативами та ДСТУ.

Експерти зазначили, що з 19 учасників ринку до зони номер 1 потрапили лише 7 АЗС. Це Amic, KLO, SOCAR, WOG, Овіс, Parrallel, Prime.

У синій зоні опинилися теж 7 АЗС – Avantage 7, Shell, Neftec, NPG, UPG, Marschall, Esko.

У зоні червоній – БРСМ-нафта, U.GO, Укрнафта, Авіас, Patriot, Спектр. Ці АЗС грішили тим, що вміст сірки значно перевищував допустимі значення. А деякі не звертали уваги, що їхній дизель не відповідав параметру спалаху. Тобто у цьому пальному могли бути сторонні компоненти.

В Інституті споживчих експертиз порадили водіям заправлятися лише у мережах, які не нехтують відповідальністю.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦