Голову Верховного суду України Всеволода Князєва затримали на хабарі у 3 млн доларів. Не виключено, що до цього причетні російські та українські олігархи.

Як повідомляє “Телеграф“, історія пов’язання з рішенням ВСУ щодо прав на Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат. Судова тяганина почалася ще 21 рік тому.

19 квітня у Верховному суді відхилили позов чотирьох офшорок до компанії Ferrexpo AG, яку пов’язують олігархом-втікачем Костянтином Жеваго. Цій компанії належить 100% власності Полтавського ГЗК. До цієї історії також причетний мільярдер Ігор Коломойський та віце-спікер держдуми РФ Олександр Бабаков.

ЗМІ повідомляють, що 2002 року чотири офшорні фірми продали іншим компаніям 40,19% Полтавського ГЗК, а це 26 млн 490 тисяч 518 акцій. Угоди були укладені на загальну суму 27 млн доларів.

Вже через три роки продавці почали позиватися до суду та вимагали скасування угоди нібито через порушення законодавства. Тоді цим пакетом акцій (40,19%) керувала компанія Ferrexpo AG Жеваго. У 2009 році ці скарги були відхилені Полтавським господарським судом, а 2015 року позивачі остаточно програли.

У 2020 році була здійснена нова спроба скасувати угоду та повернути акції і вже цього разу суд значно сильніше зацікавився справою. Попри те, що у квітні 2021 року Господарський суд Києва позов усіх продавців відхилив, але вже у вересні цього ж таки року Північний апеляційний господарський суд частково задовольнив вимоги чотирьох компаній-продавців. Продавцям мали повернути 40,19% акцій комбінату, а за Ferrexpo AG залишили 59,81%.

Таке рішення не сподобалося Ferrexpo AG і справу передали Верховному суду України, який 19 квітня скасував попереднє рішення Північного апеляційного суду, а Ferrexpo було повернуто всі акції.

Згодом стало відомо, що за Полтавський ГЗК борються одразу кілька впливових осіб, серед яких російський бізнесмен Олександр Бабаков.

За словами колишнього нардепа Миколи Княжицького, комбінат навіть пробували захопити рейдерством, а саме “Лужнікоська група”, до якої входять великі бізнесмени та кримінальні авторитети. Їй досі належать права низки обленерго в Україні.

Княжицький вважає, що Князєв повівся як патріот та професійний юрист, бо позов не був законним та минули терміни давності. Нібито абсурдно брати хабар за законне відкрите рішення.

“Якщо Князєв не брав хабар, то це або результат впливу російських олігархів на НАБУ, або тиск на НАБУ з кабінетів влади для знищення незалежності Верховного суду”, — підкреслив Княжицький.

Деякі ЗМІ вказують, що за позовом офшорок до Ferrexpo AG стоїть саме Ігор Коломойський. Оскільки директором цим компаній є Софія Ісідора-Сіачинян.

У НАБУ та САП повідомили, що затримання Князєва пов’язане з рішенням Верховного суду на користь групи “Фінанси та кредит” Костянтина Жеваго. Судді висловили вотум недовіри на позачерговому пленумі Верховного суду.

Крім цього, вказується на певне злочинне угрупування серед суддів ВСУ, серед яких і Князєв. Щоб викрити їх, там працював секретний агент НАБУ під прикриттям.

До справи може бути причетна певна адвокатська контора, яка була посередником та розподіляла гроші.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦