Жертвами російської агресії стали не тільки люди, але й тварини. За три місяці загинуло від однієї шостої до однієї п’ятої чисельності дельфінів у Чорному морі.

Якщо війна не закінчиться, що чорноморських дельфінів може не стати зовсім. Про це повідомляє “Газета Виборча” з посиланням на дослідження вчених Жешувського університету.

Вчені з’ясували, що воєнні дії в Чорному морі спричинили масове вимирання дельфінів та морських свиней. За кілька місяців бойових дій гине близько 20% популяції чорноморських китоподібних.

“Це перше наукове дослідження, в якому ми дуже хотіли б помилятися. Якщо воєнні дії на морі не припиняться, протягом 12-18 місяців місцеві китоподібні можуть вимерти”, — заявив професор Вегжин.

Щоб досліджувати популяцію та смертність китів, дослідники вигадали новий метод. Зокрема вони почали через соцмережі збирати інформацію, якою люди діляться в Інтернеті. Оскільки під час війни дуже складно отримати дані особисто.

На думку вчених, люди точно ділитимуться в мережі такими трагічними подіями, як викинуті на берег дельфіни чи морські свині. Пошук подібної інформації сильно спрощують теги.

За підтримки вчених із різних країн протягом трьох місяців (з травня по липень 2022 р.) вони збирали інформацію про загиблих дельфінів та морських свиней, опубліковану в соціальних мережах як в Україні, так і в інших країнах Причорномор’я (Болгарія, Румунія, Грузія, Туреччина та Росія).

Результати просто шокували: лише за три місяці загинула від однієї шостої до однієї п’ятої їхньої популяції.

Проте вчені застерігають, що результати дослідження, отримані за допомогою громадської думки, можуть виявитися неточними. Тому було проведено реальне дослідження смертності дельфінів на фрагменті узбережжя Чорного моря у національному парку “Тузловські лимани” в Україні.

Потім дослідницька група порівняла результати, отримані під час дослідження з використанням інформації із соціальних мереж, з результатами власного ретельного аналізу смертності дельфінів, проведеного на узбережжі Тузловських лиманів, і вони виявилися на диво схожі.

“Ми були здивовані тим, наскільки схожі результати. Це переконало нас у тому, що дані, отримані із соціальних мереж, надійні та відображають реальність. Цифри виявилися для нас шокуючими”, — зізнається проф. Венгжин.

Дані, отримані із соцмереж, показують, що за три місяці реалізації проєкту на берег викинуло близько 2500 тіл дельфінів та морських свиней.

Серед причин, через які загинули морські ссавці, наступні: безпосередні травми через вибухи, російські обстріли, морські міни, битва за острів Зміїний.

Ще частина дельфінів загинули від декомпресійної хвороби, можливо, спричиненої швидким випливом на поверхню під час вибуху.

Вчені припускають, що значна кількість дельфінів загинула через гідролокатори, якими обладнані бойові кораблі. Вони посилають високочастотні акустичні хвилі, ушкоджуючи частину мозку дельфіна, яку називають динею. Він відповідає за навігацію та полювання. Без нього дельфіни не можуть вижити.

Крім травм, багато особин, знайдених на пляжах, були виснажені, що свідчило про смерть від голоду та переохолодження. Деякі були ще живі, але так сильно поранені, що їх було неможливо врятувати.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦