Якщо хочете замінити в рецептах цукор на мед, то треба знати відповідні пропорції.

Хоч точних правил і немає, але багато чого залежить від консистенції меду, щільності та його смаку. Проте можна взяти за основу поради та хитрощі, якими користувалися наші бабусі.

Якщо взяти стільки ж меду, як вказано цукру в рецепті, то є ймовірність, що випічка стане занадто солодкою, важкою та липкою. Тому треба користуватися іншими пропорціями: на склянку цукру беруть ¾ склянки меду.

Також треба врахувати, якщо давати мед замість цукру, то в рецепті змінюється кількість інших інгредієнтів.

Пам’ятайте, що випічка не була вологою, рідина в рецепті зменшується в залежності від кількості меду. До прикладу, у рецепті зазначено 1 склянку рідини та склянку цукру, то замість цукру візьмете ¾ меду. Тому додатково треба додати пів склянки рідини, або ж змінити кількість борошна до потрібної консистенції тіста.

При заміні цукру на мед змінюється час випікання та температура, при якій це треба робити. Випікати треба довше, оскільки тісто стає важчим, йому треба більше часу постояти в духовці при менші температурі (в середньому на 10-15 градусів), оскільки випічка завдяки меду стає темнішою.

Якщо ж ви вирішили замінити цукор медом під час приготування мармеладу або джему, то не треба змінювати пропорції. Кількість необхідної рідини теж без змін.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦