В Україні знову підвищать пенсійний стаж, тому деяким громадянам треба буде працювати більше для отримання пенсії.

Зараз для виходу на пенсію у 60 років треба мати мінімум 30 років страхового стажу, то вже від 2024 року треба буде мати 31 рік стажу. Щороку вимоги будуть збільшуватися на один рік як для чоловіків, так і жінок.

До 2028-го українцям, щоб вийти на пенсію, треба буде мати 35 років страхового стажу. У 2023-му потрібно мати 30 років стажу, а з 2024-го вже 31 рік.

Якщо у громадянина не буде вистачати потрібних років стажу, то вони повинні працювати до 63 та 65 років. Наразі українці мають в середньому 32 роки стажу, тобто вже через два роки більшість громадян не зможе вчасно отримати пенсійні виплати.

На порталі Пенсійного фонду є можливість перевірити, скільки стажу ви вже заробили. Тоді ви самостійно можете порахувати, скільки стажу заробите до 60 років. Для того, щоб вийти на пенсію у 65 років, треба потрібно мати щонайменше 15 років стажу.

Працюючі українці, які не працюють офіційно, можуть добровільно сплачувати внески до ПФУ – наразі це 1474 грн. Тоді їм враховуватимуть стаж. Якщо ви вже досягли 60-річчя і досі не маєте необхідного стажу, тоді за кожен місяць стажу доведеться заплатити 2948 грн.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦