Період клімаксу у більшості жінок настає після 45-50 років.

Менопауза (клімакс) – це природна фізіологічна перебудова організму жінки, тобто процес згасання репродуктивної функції через зниження працездатності яєчників та гормонів.

Лікарка вищої категорії клініки краси та здоров’я Grace Clinic, гінекологиня-ендокринологиня Тетяна Шевчук відповіла на запитання щодо початку менопаузи, чи можна її відтермінувати та як жити повноцінним життям.

Чому менопауза настає у кожному по-різному

Фертильність жінки, тобто здатність її організму до зачаття, пов’язана з фолікулярним резервом яєчників. Чим більша кількість яйцеклітин та фолікулів (пухирців, в яких “живуть” яйцеклітини), тим яєчники працюють довше, а менопауза настає пізніше, і навпаки. У кожної жінки кількість фолікулів закладена генетично, ще з ембріонального періоду – хтось отримує більший резерв, а хтось менший.

За словами лікарки, на фолікулярний запас жінки впливає генетика та зовнішні чинники, зокрема токсичний вплив (хімієтерапія), механічні та хірургічні втручання на яєчниках, стрес, який виснажує яєчники. Це все лише посилює симптоми клімаксу і проявляється у зниженні енергії та лібідо, перепадах настрою, проблемах зі сном, погіршенні пам’яті та затримки ваги тіла.

Життя ДО та ПІСЛЯ менопаузи

Життя жінки ділиться на два принципово різні за своєю біологією періоди – до та після менопаузи.

Так, до клімаксу життя відбувається на тлі високої концентрації статевих гормонів, які стимулюють нашу активність, ментальні функції, жагу до життя й сексуальність. Інакше кажучи – нашу молодість.

Після настання менопаузи гормональний фон жінки сильно змінюється. Жінка має дефіцит статевих стероїдів, тому про енергійність, красу, сексуальність та реалізованість їй важко говорити. Оскільки всі статеві гормони виробляються здебільшого нашими яєчниками.

Естроген – головний жіночий стероїд, який відповідає перш за все за нашу красу, пружність, тургор шкіри та гарне волосся, настрій і жіночу модель поведінки, материнський інстинкт та водно-сольовий обмін. Проте головним за кількістю продукції у яєчниках є зовсім не він, а тестостерон! Саме цей чоловічий гормон і відповідає за життєву силу, енергію, активність і харизму, когнітивні функції, фізичну силу, лібідо та підтягнуте без набряків тіло. Його продукція у 4 рази більша за естрадіол, а отже, цей гормон дуже важливий для жінок. Достатня кількість всіх вище зазначених гормонів в організмі є жіночим еліксиром енергії та молодості.

Як насолоджуватися життям в період менопаузи

Сучасним комплексним рішенням є антиейдж-терапія. Тому лікарка рекомендує приймати натуральні фітопрепарати та біоідентичні фітогормони, наприклад, фітоестрогени або фітотестостерон. Завдяки ним можна до мінімуму звести симптоми менопаузального періоду, підтримуючи функціональне життя яєчників.

“Саме тому напрямок антиейдж-терапії найбільше розвивають косметологи та гінекологи, адже принцип такої терапії – це не про “випити пігулку” чи “зробити укол”, а про комплексну роботу з нашим організмом зсередини”, – зазначила вона.

Чи можливо завчасно попередити менопаузу

“Звісно. Перед наближенням жінки до віку 45 років варто проконсультуватися у гінеколога-ендокринолога, здати необхідні тести на гормони та оцінити свій ендокринний рівень. Якщо показники вказують на перші симптоми менопаузи, можливо, навіть невідчутні самій жінці – саме час для простої антиейдж-терапії. Завдяки їй можна продовжити життя яєчників. А отже, продовжити свою молодіс”, – розповіла лікарка.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦