Європейський союз готує нові санкції проти Ірану. Ці заходи обговорять вже наступного тижня.

Причиною нових обмежень стало те, що Тегеран жорстоко придушував протести, які спровокувала смерть молодої іранської жінки. Уряд країни Іран неодноразово називав ці протести заворушеннями, “спровокованими іноземними країнами”.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, зазначивши, що посли на зустрічі ЄС у Брюсселі збираються підтримати пропозиції. Вона відбудеться у середу, 9 листопада. Обмеження будуть спрямовані проти кількох іранських фізичних та юридичних осіб.

Потім ці заходи обговорюватимуть міністри закордонних справ ЄС на початку наступного тижня.

В Ірані від п’ятниці, коли сили безпеки розігнали акції протесту на вихідних у прикордонних провінціях, було вбито щонайменше 17 людей. У цих районах здебільшого мешкають деякі з найбільших етнічних меншин країни.

Водночас Тегеран неодноразово називав протести заворушеннями, “спровокованими іноземними країнами”, і відкидав міжнародну критику насильства з боку сил безпеки.

17 жовтня Європейський союз ввів санкції проти 11 іранців і чотирьох організацій, включно з поліцією нравів країни та її командою з кіберзахисту, а також міністра зв’язку Ейсу Зарепура у зв’язку з придушенням урядом протестів. Обмеження включали поїздки та заморожування активів.

Крім цього, санкції проти Ірану були запроваджені і через військову підтримку росії у війні проти України.

Масові протести в Ірані

Нагадаємо, що жителі Ірану вийшли на протести після смерті 22-річної дівчини Махси Аміні, яку заарештували через неправильне носіння хіджабу на вулиці. В поліційному відділку її сильно побили, вона померла у лікарні.

Водночас протестувальники вимагали від влади припинити вбивати та бити жінок.

Правозахисні групи підрахували, що під час протестів було вбито щонайменше 250 людей і тисячі були заарештовані.

Крім цього, Іран готується стратити учасників протестів. Вбити можуть понад 14 тисяч людей. Таке рішення ухвалив парламент країни.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦